We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  • English

Energie besparen in je warehouse: dit zijn de quick wins

oktober 24, 2022 3494 Vertoningen

Vraag een quick-scan aan voor uw warehouse operatie

De verschillende energielabels van A tot A+++ vliegen je om de oren als het gaat om nieuwbouw van warehouses. Warehouses worden zo duurzaam mogelijk gebouwd. Maar ook oude, bestaande magazijnen en distributiecentra zijn zonder al te veel geld en moeite energiezuiniger te maken. Niet onbelangrijk nu de prijzen voor gas en elektra tot astronomische hoogte stijgen. Was er tot een jaar terug nog geen financiële prikkel om zuinig aan te doen met energie in en rondom je warehouse, nu is het noodzaak om de kosten in de hand te houden.

Gelukkig is besparen op je energiekosten makkelijker en minder kostbaar dan misschien menigeen denkt. Het begint bij inventariseren en meten stelt Groenewout. De belangrijkste quick wins op een rij.

Schrikken om energieverbruik

“Ik denk dat heel veel bedrijven schrikken hoeveel energie ze verbruiken in ruststand. Ruststand houdt in wanneer het bedrijf niet operationeel is. De helft van de ondernemingen zet de kachel in de avond niet terug bijvoorbeeld of laten lichten aan waar het niet nodig is. Een kantoor van 500 vierkante meter op 22 graden verbruikt per dag toch zo’n 40 á 50 kubieke meter gas. Iets waar tot voor kort niet over werd nagedacht, maar nu met de sterk gestegen prijzen veel winst valt te behalen.”

Aanpassingen

Dat geldt ook voor het warehouse. Zonder forse investeringen valt ook hier snel, veel energie en dus geld te besparen. “In het magazijn kun je denken om een goede scheiding aan te brengen met een flappengordijn of roldeur tussen het deel waar werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen en de opslagruimte waar beperkt mensen aanwezig zijn. ”

Meten, meten, meten

Maar wie het echt serieus wilt aanpakken zou moeten inventariseren en meten. “Kijk ook kritisch naar je gebouw door simpelweg rond te lopen. Als je dat doet dan vind je genoeg winstpunten.” Tochtgaten, isolatiewaarde van de (dock)deuren en niet goed onderhouden dock shelters zijn punten waar winst te behalen valt. “Het begint met bewustzijn creëren en data verzamelen. Bemeter de volledige installatie goed, zodat je weet waar het gas en de elektriciteit naar toe gaat. Immers, je moet weten waar je winstpunten liggen als je wilt verbeteren.”

Miljoenen kilowattuur reductie

Bij een snoepproducent lag dat onder meer in slimmer omgaan met de koelmachines. Of beter gezegd de energie ervan: “Er waren twee grote koelmachines die drie miljoen kilowattuur aan stroom verbruiken. Door deze in het weekend uit te zetten scheelde dat 800.000 kilowattuur op jaarbasis. Daarnaast is men overgestapt op koeling via de buitenlucht en hebben we tal van andere, simpelere aanpassingen gedaan, waardoor uiteindelijk het gasverbruik gereduceerd is van 2,8 miljoen kuub naar 1,7 miljoen kuub. Elektra is gedaald van 24 miljoen kilowattuur naar 14 miljoen kilowattuur.”

Slim laden helpt ook

Terug naar het warehouse: warmte stijgt op, daarom kan slim laden van stellingen ook helpen. Want de ruimte die vol staat met goederen in plaats van lucht, hoef je niet te verwarmen.  “Dit is vooral geschikt voor slow movers. Fast movers is niet raadzaam omdat je dan je proces verstoort.”

Verlichting

Ander winstpunt is verlichting.  Maak gebruik van bewegingsmelders zodat lampen niet onnodig aan blijven staan. Op plekken waar voor de veiligheid de lichten niet volledig gedoofd kunnen worden, maak gebruik van een dimfunctie. En vervang TL of gloeilampen door led. “Het is een open deur maar led is nog altijd factor vier duurder dan TL waardoor het bij vervanging verleidelijk is om toch voor TL te kiezen.”

Wedstrijd

Om het onderwerp energie besparen structureel in de organisatie te krijgen én te houden adviseert Groenewout er een wedstrijdelement aan toe te voegen. “Maak het leuk en beloon de mensen met goede ideeën.” Je zult verbaasd staan hoeveel bruikbare ideeën uit een organisatie komen.

Wil je hier meer over weten, contacteer Mari van Kuijk.

*Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad Warehouse Totaal, oktober 2022*


Wilt u weten hoeveel energieverbruik u kunt besparen in uw logistieke operatie?

Vraag  een energy quick-scan aan. In 5 dagen nemen wij uw energiegetallen door en maken we een globale scan van uw logistieke gebouw(en). Vervolgens krijgt u een duidelijk overzicht van het energieverbruik; waar zitten de grote verbruikers en waar de quick wins ? 

De resultaten worden gepresenteerd in een rapport waarin de volgende punten zijn opgenomen:

  • Huidig energieverbruik met bijbehorende kosten. We bekijken uw energiefacturen van de afgelopen jaren en analyseren de lopende contracten.
  • Quick wins met de eventuele  daarbij behorende investeringen. Bijvoorbeeld welke sluipverbruikers er zijn en of deze eenvoudig kunnen worden aangepast. Bijvoorbeeld verbruik in de weekenden of in de nacht.
  • Beschrijving van gebouwen en installaties. Zijn er installaties die als ze vervangen worden een snelle ROI hebben ? Of kunnen aanpassingen aan het gebouw voor besparingen zorgen? We nemen gebouwisolatie en verlichting mee in het overzicht.
  • Besparingen met globale terugverdientijden.

Voor het aanvragen van een energy quick-scan, neem contact op met Mari van Kuijk.

Download PDF