Sales en Operations Planning (S&OP) zorgt voor balans

Waar kunnen wij u bij helpen?

Verkoop & Productie planning

Sales & Operations Planning, in het Nederlands verkoop- en productieplanning, wordt door de meeste professionals afgekort met S&OP.

Sales & Operations Planning gaat om besparing op uw supply chain en de logistieke kosten en/of het verbeteren van de dienstverlening. De belangrijkste doelstelling van verkoop- en productieplanning is dat productie en logistiek zo goed mogelijk aansluiten bij de klantvraag en een optimale winstgevendheid wordt behaald.

Sales & Operations Planning advies

Adviesbureau Groenewout helpt u een goede verkoop- en productie planning op te zetten. Wij bieden u een set bedrijfsprocessen en bedrijfstechnieken die het mogelijk maken om tijdig te reageren op fluctuaties in de productie- en klantvraag. In een S&OP plan behandelen we onderwerpen zoals:

 • De (her)organisatie van de supply chain businessprocessen;
 • Functieomschrijvingen inzake de S&OP activiteiten;
 • De organisatie en het functioneel ontwerp van de supply chain;
 • Het definiëren van Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s);
 • Advies over de aanschaf van S&OP software.

Een S&OP advies wordt aangevuld met een pragmatisch plan om de implementatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Voorraadbeheer en productie planning

Voor ieder bedrijf met een aanzienlijke voorraad zijn voorraadbeheer en voorraadoptimalisatie van groot belang. U wilt te allen tijde weten waar een product zich bevindt in een magazijn en hoe groot de voorraad is. Dit gebeurt meestal via een Warehouse Management Systeem (WMS).

Het is dan ook belangrijk om regelmatig te controleren of de voorraad in het WMS overeenkomt met de werkelijke voorraad, bijvoorbeeld via cycle counting of een wall-to-wall count. Daarnaast kunt u met goed voorraadbeheer bepalen wanneer een product moet worden bijgekocht of geproduceerd en in welke hoeveelheid. Groenewout is een adviesbureau en geen leverancier van software voor voorraadbeheer. Wel kunnen wij de processen rondom warehousing en voorraadbeheer verbeteren. Wij hebben onder andere ervaring in de volgende onderwerpen:

 • Hoeveel voorraad is nodig om een bepaald servicelevel te halen?
 • Hoe kunnen logistiek en marketing bij elkaar worden gebracht?
 • Wat gebeurt er met de voorraad als uw bedrijf met 10% per jaar groeit?
 • Wat gebeurt er met de voorraad als twee magazijnen worden samengevoegd?
 • Wat gebeurt er met de voorraad als de leverancier doorlooptijd wordt verkort?
 • Hoe moeten de voorraadparameters in het WMS / ERP systeem worden ingericht?

Zoals bij al onze adviezen krijgt u een compleet overzicht met pragmatische en direct te implementeren oplossingen voor voorraadbeheer en worden raakvlakken met warehousing en productieplanning meegenomen.

Optimalisatie van uw S&OP Planning

Wilt u de ultieme balans bereiken tussen verkoop, voorraad en productie? Kies dan voor Groenewout als betrouwbare partner.

Neem contact op met onze experts, wij kijken graag samen met u naar uw specifieke situatie.

Sales & Operations Planning referenties

Veelgestelde vragen

Advies nodig?

Topics in Sales & Operations Planning

Verkoop- en productieplanning Dulcinea

Om u een indruk te geven van onze werkwijze op het gebied van S&OP, lichten we het project Dulcinea toe. Dulcinea Farms is een dochteronderneming van Syngenta, een wereldwijd toonaangevend bedrijf in de agri-business. Dulcinea bediende een volledig geïntegreerde supply chain, waarbij er balans werd gezocht tussen de kwaliteit en het volume van de veldproductie en de klantvraag. Hierbij werd ons om advies gevraagd. Wij hebben eerst een analyse uitgevoerd om te komen tot een pragmatische en volledige evaluatie van de huidige knelpunten en kansen.

Deze analyse leidde tot twee verschillende doelstellingen:

 • Aanleveren van pragmatische aanbevelingen over het verkoop order managementproces: een uitvoeringsplan met de nodige verbeteracties, investeringen, operationele besparingen, implementatieplan en timing.
 • De resultaten van de analyse dienen als een signaal te werken voor het realiseren van de algemene verbeteringen.

Referenties

Een selectie uit ons klantenportfolio