Benchmark advies helpt uw prestaties te verbeteren

Waar kunnen wij u bij helpen?

Benchmarking & KPI

Bent u benieuwd hoe uw logistieke processen, supply chain of algemene organisatie presteren ten opzichte van uw concurrenten in de branche, de verwachtingen van uw afnemers en die van u zelf? Wilt u concrete handvaten om uw onderneming naar een hoger niveau te tillen, vastgestelde KPI’s te behalen en kosten te besparen? Een essentiële eerste stap in dit proces is een benchmark.

Wat is benchmarking?

Benchmark of benchmarking zijn begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt: in de computerwereld benchmark, in het management benchmarking. Benchmark is een begrip uit de wereld van de kwaliteitsbewaking. Benchmark is een testprocedure om de prestaties van processen, apparaten, systemen of organisaties met elkaar te kunnen vergelijken.

Benchmarking is in feite de eerste stap op weg naar prestatieverbetering en het behalen van gestelde KPI’s (Kritieke Prestatie Indicators).

Een benchmark biedt een helikopterblik op uw organisatie. Het geeft u kwantitatief en kwalitatief inzicht in uw positie in de markt en is een zeer waardevol sturingsinstrument voor uw onderneming. Om een goede beeldvorming te kunnen garanderen zijn zorgvuldigheid en kennis van diverse branches van groot belang.

Benchmark in de logistiek

Adviesbureau Groenewout heeft veel ervaring in benchmarking van supply chain operaties. Wij vergelijken uw prestaties met die van uw concurrenten en stellen gebieden ter verbetering vast.
Onderwerpen hierbij kunnen zijn:

  • Benchmarking bedrijfsprocessen: wij bepalen uw productiviteit en zetten deze af tegen representatieve marktwaardes. Op basis van deze benchmark kunnen inefficiënte processen worden geïdentificeerd.
  • Benchmarking logistieke Kritieke Prestatie Indicators (KPI’s): op basis van data-analyse kunnen de huidige KPI’s (voorraad, doorlooptijd, leerbetrouwbaarheid, etc.) worden gemeten. Gebruikmakend van marktinformatie zijn wij in staat om de ‘to-be’ prestaties van de diverse KPI’s vast te stellen.
  • Benchmarking transportkosten: wij vergelijken uw tarieven met een uitgebreide selectie van markttarieven voor alle mogelijke modaliteiten. Hierbij rekening houdend met onder andere doorlooptijden, leverbetrouwbaarheid en de aard van de goederen.
  • Benchmarking magazijnkosten: rekening houdend met onder andere de locatie, lastdrager, de aard van goederen, volumes en entrepot zijn wij d.m.v. uitgebreide marktinformatie in staat magazijnkosten te benchmarken.

Advies benchmark

De experts van Groenewout zetten hun jarenlange ervaring op het gebied van benchmarking graag voor u in. Wilt u meer weten over wat benchmark voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts.

Veelgestelde vragen

Advies nodig?

Topics in benchmarking & KPI

Spandex benchmark inzicht in kosten

Om u een indruk te geven van onze werkwijze op het gebied van benchmarking in transport en logistiek, lichten we het project Spandex toe. Vanuit onze opdrachtgever Spandex, een toonaangevende leverancier in de sign- en specialty graphics-industrie, kwam het verzoek de hardware en aftermarket vracht te optimaliseren binnen Europa en Australië met het behoud van de huidige supply chain footprint.

In de eerste fase hebben we de supply chain prestaties doorgelicht. Door middel van interviews en data-analyses is een longlist met potentiële verbeterpunten opgesteld. Door onder andere benchmarking en simulatie zijn de verbeterpunten uitgewerkt in een shortlist.

Met benchmark werden de volgende onderwerpen met elkaar vergeleken:

  • Benchmark van vrachtvervoer zodat besparingen op transportkosten werden vastgesteld. Deze vergelijking heeft geleid tot onderhandelingen en betere contracten met de logistieke dienstverleners.
  • Benchmark van logistieke bedrijfsprocessen afgezet tegen industrie benchmarks. Op basis van deze benchmark zijn diverse besparingen vastgesteld. In totaal is een besparingspotentieel van ruim € 1.6 miljoen geïdentificeerd.

Referenties

Een selectie uit ons klantenportfolio