Programma van Eisen

Waar kunnen wij u bij helpen?

Programma van Eisen (PvE) opstellen

Een Programma van Eisen of afgekort PvE is een document in een ontwerp- of aanschafproces. Een goed bouwproces begint met een optimaal Programma van Eisen. Het PvE is een geschreven verzameling van eisen en wensen. Het doel van een Programma van Eisen is het scheppen van een duidelijk kader voor alle betrokkenen zodat iedereen weet aan welke voorwaarden voldaan moet worden en deze ook getoetst kunnen worden.

Logistieke bouwprojecten zijn complex, veelomvattend en omgeven door een dicht woud aan regelgeving. In dit proces zijn veel verschillende partijen betrokken waaronder onder andere de architect, constructeur, projectontwikkelaar, opdrachtgever, overheid, aannemer, omwonenden en de welstandscommissie. Het PvE is de leidraad voor al deze betrokken partijen in het bouwproces.

Programma van Eisen bouw; Groenewout adviseert

Adviesbureau Groenewout heeft jarenlange kennis en ervaring bij het opstellen van een Programma van Eisen voor logistieke gebouwen en bijbehorende infrastructuur. In een PvE komen onderdelen aan bod zoals:

 • Algemeen:  inzicht in voor- en nadelen van oplossingen, bouwmaterialen en methoden en wat gebruikelijk is binnen marktconform logistiek vastgoed;
 • Bouwkundig:  logistieke lay-out en kolomgrid, vloerbelasting en vlakheid, laaddock voorzieningen, daglichttoetreding, isolatiewaarde, aanrijdbeveiliging, reclameobjecten, acculaadpunten, opslagruimte voor gevaarlijke stoffen, bezoekersbordes, et cetera;
 • Infrastructuur:  terreininrichting en verkeersstromen, wegen en toegang, parkeerterrein (vrachtwagen en personenwagens), locatie trafo, verharding vuilcontainers, fietsen/scooterstalling, rokersruimte, terreinhekwerk, hemelwaterafvoer, et cetera;
 • Installaties:  kracht- en lichtinstallaties, communicatie installaties, beveiligingsinstallaties, IT infrastructuur, klimaatinstallaties, ventilatie, verwarmingsinstallatie, sanitair installatie en riolering, brandbestrijdingsinstallatie (sprinkler/brandmelding/ontruiming).

Adviesbureau Groenewout

De experts van Groenewout nemen samen met u de stappen en inhoud van het Programma van Eisen door en ondersteunen waar nodig. Naast het opstellen van een Programma van Eisen, verzorgen wij ook de detailengineering, het aanvragen van de bouwvergunning en de toetsing of betrokken partijen het PvE correct vertalen in de uitvoering.

Wilt u meer weten over opstellen van een Programma van Eisen (PvE)? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts.

Veelgestelde vragen

 • Een Programma van Eisen of afgekort PvE is een document in een ontwerp- of aanschafproces. Een goed bouwproces begint met een optimaal Programma van Eisen. Logistieke bouwprojecten zijn complex. In dit proces zijn veel verschillende partijen betrokken waaronder onder andere de architect, constructeur, projectontwikkelaar, opdrachtgever, overheid, aannemer, omwonenden en de welstandscommissie. Het PvE is de leidraad voor al deze betrokken partijen in het bouwproces.

 • In een PvE komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Algemeen
  • Bouwkundig
  • Infrastructuur
  • Installaties
 • Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Advies nodig?

Referenties

Een selectie uit ons klantenportfolio