Groenewout advies voor optimaal inzicht in uw magazijn processen

Waar kunnen wij u bij helpen?

Magazijnprocessen en KPI

Voor ieder bedrijf met voorraad en een magazijn is de optimalisatie van de logistieke processen van groot belang. Bij het maken van een efficiencyslag in warehousing, magazijnvoorraad en andere logistieke processen zijn veel aspecten waarmee rekening gehouden moet worden. Het vaststellen en naleven van KPI’s (Kritieke Prestatie Indicators) is hier onder andere een belangrijk onderdeel van. Is het vinden van een winstgevende balans in uw magazijn een uitdaging voor uw organisatie? Groenewout helpt u hier graag bij.

KPI’s in logistieke magazijnprocessen

Een goed en rendabel functionerend warehouse en distributiecentrum start met het vaststellen van de belangrijkste KPI’s. Goed meten van deze KPI’s is een voorwaarde om processen te kunnen verbeteren en knelpunten boven water te krijgen. We lichten hier twee van de meest gebruikte logistieke KPI’s voor u toe:

Wat is de bezettingsgraad?

De bezettingsgraad van een magazijn laat zien hoeveel palletplaatsen er nog beschikbaar zijn en hoeveel palletplaatsen bezet moeten zijn om kosten te dekken. De ideale bezettingsgraad ligt maximaal rond de 85% tot 90%. Een hogere bezettingsgraad betekent dat er geen ruimte is voor spoedopdrachten en u wellicht een te hoge magazijnvoorraad (of een te klein magazijn) heeft. Bij een bezettingsgraad lager dan 80% blijft een te groot deel van uw warehouse ongebruikt. In beide gevallen wordt uw magazijn niet optimaal benut.

Wat is de omloopsnelheid?

Een KPI die veel wordt gebruikt bij beheer van magazijnvoorraad is de omloopsnelheid. Deze indicator laat zien hoe vaak uw voorraad in een jaar wordt verkocht. Ligt uw voorraad wellicht te lang in het magazijn? En sluit de hoeveelheid voorraad aan op de te verwachte verkopen? Met de KPI omloopsnelheid geven we u belangrijke inzichten in uw voorraadbeheer.

Andere belangrijke KPI’s bij logistieke bedrijven zijn onder andere de voorraad per periode, de Order Shipped Complete On Time (OSCOT) en de prestatie per magazijnmedewerker. De waarde van deze KPI’s verschilt per bedrijf. De adviseurs van Groenewout kijken daarom graag met u mee naar specifieke KPI’s voor uw warehouse en distributiecentrum.

Advies over uw logistieke operatie

Adviesbureau Groenewout heeft veel ervaring met het inzichtelijk krijgen van magazijnprocessen en het opstarten van verbetertrajecten. Wij bieden begeleiding bij de realisatie en optimalisatie van magazijnen tot aan het verbeteren van de logistieke operatie. Wij kunnen u ondersteunen bij onderwerpen zoals:

Zoals bij al onze adviezen krijgt u een compleet overzicht met pragmatische en direct te implementeren oplossingen. Bovendien kunnen wij ondersteunen bij de uitwerking in de praktijk. Wilt u meer weten over de optimalisatie van uw logistieke magazijnprocessen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts.

Magazijnprocessen, KPI-referenties

Veelgestelde vragen

  • De meest gebruikte logistieke KPI’s zijn bezettingsgraad en omloopsnelheid. Adviseurs van Groenewout kijken en adviseren u graag over de specifieke KPI’s voor uw warehouse en distributiecentrum.

  • Een KPI die veel wordt gebruikt bij beheer van magazijnvoorraad is de omloopsnelheid. Deze indicator laat zien hoe vaak uw voorraad in een jaar wordt verkocht. Ligt uw voorraad wellicht te lang in het magazijn? En sluit de hoeveelheid voorraad aan op de te verwachte verkopen? Met de KPI omloopsnelheid geven we u belangrijke inzichten in uw voorraadbeheer.

  • Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag verder!

Advies nodig?

Topics in magazijn processen en KPI

WMS

WMS/WCS en automatisering van het magazijn

Cijfers over productiviteit, doorlooptijd, voorraadbeschikbaarheid en levertijd zijn eenvoudig te controleren in een WMS (warehouse management system) eventueel aangevuld met een WCS (warehouse control system). De keuze voor een WMS kan al gauw 25-30% efficiencyverbeteringen opleveren en de productiviteit van uw warehouse aanzienlijk verbeteren.

Om inzicht te krijgen in de (on)mogelijkheden van een WMS is het verstandig eerst een businesscase uit te laten werken.

Meer informatie of advies over WMS.

Referenties

Een selectie uit ons klantenportfolio