We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  • English

Film als logistieke inspiratiebron

december 23, 2022 2411 Vertoningen
Gastcolumn Dirk Beck | Warehouse Totaal | Film als logistieke inspiratiebron – december 2022
Automation 2019 Dirk Becks
Dirk Becks

Soms gaat mijn logistieke hart sneller kloppen bij het kijken van een film. Bijvoorbeeld bij Monsters Inc., een animatie van Pixar over een monsterlijke fabriek met een reusachtig opslag- en transportsysteem voor hangende deuren. De doldwaze rit die de hoofdrolspelers maken via dit systeem, doet me denken aan de weg die een product in een omnichanneldistributiecentrum aflegt via een hypermoderne pocketsorter.

Er zijn veel meer films die we kunnen beschouwen als een inspiratiebron voor innovaties. Denk aan Dr. Emmett Brown, kortweg Doc, uit Back to the Future. Hij ervaarde in 1986 al welke technieken we vandaag gebruiken in de logistiek: videobellen, tablets en slimme brillen. De enige technologie uit de film die nog niet zijn intrede heeft gedaan, is de hoverboard. Jammer, want met dit zwevende skateboard hadden we orderverzamelen ongetwijfeld nog efficiënter kunnen maken.

Opmars autonome mobiele robots

Wellicht is de huidige opmars van robots in de logistiek geïnspireerd door de animatiefilm Wall-E. Verschillende autonome mobiele robots (AMR) zorgen in deze film voor een opgeruimde omgeving door viezigheid op te zuigen en rommel op te pakken. Deze robots zien we inmiddels in onze warehouses om de vloer te reinigen, voorraad te brengen en producten te picken.

Afgaande op bovenstaande voorbeelden kunnen we maar één conclusie trekken: de technologische mogelijkheden zijn onbegrensd. Alles wat we bedenken, wordt vroeg of laat gebouwd. Van machines die cadeautjes in pakken tot robots die door gangpaden vliegen. In de toekomst zullen robots een vertrouwd beeld in onze warehouses worden.

Uitdaging

De vraag is wat er dan nog aan werk overblijft. In Wall-E is de mensheid door het gebrek aan werk gedoemd tot verveling. Vooralsnog zien we dat gelukkig niet terug. Integendeel: warehouses met AMR-technologie bieden juist meer uitdaging door beheer en onderhoud van deze robots.

Wilt u weten hoe het warehouse of the future er verder uitziet? Kijk dan vooral eens wat vaker naar een science fiction- of animatiefilm. Stay tuned.

Dirk Becks

Download PDF