We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  • English

Hoe efficiënt is een XXL-warehouse ? (Warehouse Totaal)

september 05, 2019 6796 Vertoningen

Het aantal XXL-warehouses in Nederland groeit explosief. Maar is groter ook altijd beter? Niet als we kijken naar de interne logistiek. Extra maatregelen zijn nodig om de operatie in het warehouse efficiënt in te richten en de kosten onder controle te houden.

Deze zomer start in Bleiswijk de bouw van een nieuw pand van liefst 140.000 vierkante meter. Het pand biedt onderdak aan de fulfilmentactiviteiten van webgigant Zalando in de Benelux. Vanaf de zomer van 2021 gaan naar verwachting 1500 mensen aan de slag in dit warehouse waarin 16 miljoen producten kunnen worden opgeslagen. Bol.com in Waalwijk, VidaXL in Venlo, Primark in Roosendaal, Inditex in Lelystad en nu dus Zalando in Bleiswijk: het zijn stuk voor stuk voorbeelden van XXL-warehouses in Nederland.

XXL is de aanduiding voor warehouses met een vloeroppervlak groter dan 40.000 vierkante meter. Dat getal lijkt niet willekeurig gekozen. Als het vloeroppervlak veel groter wordt, neemt de productiviteit van de medewerkers in het warehouse af. Dat stelt Rob Wijnen, die als analist van adviesbureau Groenewout rekent aan de productiviteit in warehouses. “Als het vloeroppervlak toeneemt, groeien de rij- en loopafstanden. Daardoor daalt de productiviteit.”

Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad Warehouse Totaal, editie september 2019.

Download PDF