We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

    Hoe weer je criminelen uit het warehouse? – inbraken en diefstallen nemen toe

    september 18, 2023 1016 Vertoningen

    ** Dit artikel is gepubliceerd op logistiek.nl – september 2023 **

     

    Voor het eerst sinds jaren neemt het aantal inbraken weer toe. Grote opslagvolumes van vaak waardevolle goederen maken warehouses en distributiecentra tot aantrekkelijke doelwitten voor criminelen. Hekwerken, camera’s en detectiesystemen helpen absoluut, maar zijn niet zaligmakend. Wie criminelen buiten wil houden, moet ook organisatorische maatregelen treffen.

    De afgelopen jaren nam het aantal diefstallen, verduisteringen en inbraken gestaag af. Sinds 2021 lijkt die trend gebroken en is weer een toename te zien. In 2022 steeg het aantal geregistreerde incidenten naar bijna 350.000, meldt het CBS. Een toename van ruim 60.000 incidenten.

    De cijfers zijn afkomstig van de meer gedetailleerde databestanden van de landelijke politie. Daaruit blijkt dat het aantal geregistreerde diefstallen en inbraken bij bedrijven in datzelfde jaar met 12,5 procent steeg naar 12.833. Ook de cijfers van de politie zijn echter niet zo specifiek dat exact kan worden aangegeven hoe vaak logistieke centra doelwit zijn van criminelen.

    Ladingdiefstal

    De trendbreuk ligt in lijn met de cijfers van het Cargo Theft Report, dat jaarlijks wordt gepubliceerd door BSI, specialist op het gebied van normalisatie en certificatie, TT Club, toonaangevend aanbieder van bedrijfsverzekeringen in onder andere de internationale transport- en logistieke sector, en de Transported Asset Protection Association (TAPA), een non-profitorganisatie die ladingdiefstal helpt voorkomen door de beveiliging van het transport te verbeteren.

    Volgens het meest recente rapport wordt een kwart van de ladingdiefstallen wereldwijd ontvreemd uit faciliteiten, zoals distributiecentra en warehouses. Criminelen lijken het meest geïnteresseerd in levensmiddelen (16 procent), elektronica (12 procent), landbouw en automotive producten (beide 9 procent), en bouwmaterialen (7 procent), geeft het rapport aan. De cijfers zijn gebaseerd op recente incidenten en verkregen via samenwerking en partnerschappen met onder meer ordehandhavers, overheidsinstanties, commerciële partners, openbronberichten in de media en input van BSI-adviseurs en deskundige consultants.

    ‘Beveiligen loont’

    De cijfers tonen eens temeer aan dat inbraakpreventie blijvende aandacht verdient. Temeer omdat de gevolgen vaak groot zijn. Naast schade en verlies van goederen, kunnen vertragingen in de supply chain en reputatieschade ontstaan. Het is dan ook essentieel dat er effectieve maatregelen worden genomen om inbraak te voorkomen.

    “Beveiligen loont altijd”, stelt Jan Evert van de Fliert, directeur en eigenaar van Van de Fliert Inbraakbeveiliging uit Barneveld. “Al weet je nooit of het helpt, maar de schade van een inbraak, of diefstal is vaak groter dan de kosten die nodig zijn voor effectieve beveiligingsmaatregelen. De panden die wij voorzien van alarm en camera’s hebben een afschrikwekkend effect op inbrekers. Criminelen worden immers niet graag herkend.”

    Beveiligingsmaatregelen, zoals hekwerken, alarmsystemen, bewakingscamera’s en toegangscontroles, schrikken potentiële inbrekers zeker af en verminderen de kans op diefstal. Op de lange termijn kunnen zo kosten worden bespaard. Bovendien kunnen verzekeringsmaatschappijen lagere premies aanbieden aan bedrijven die aantoonbaar preventiemaatregelen hebben getroffen. En last but not least: Door te investeren in beveiliging laat je zien dat je de veiligheid en bescherming van de voorraden serieus neemt. Dit wekt vertrouwen bij klanten en versterkt de reputatie van het bedrijf.

    Niet afdoende

    Elke maatregel en ieder systeem heeft voor- en nadelen. Een poort biedt bijvoorbeeld betere beveiliging tegen ongewenste toegang dan een slagboom, maar is in de praktijk onhandig als er dagelijks tientallen vrachtwagens het terrein op- en afrijden. En radardetectie kan uitstekend het gebied achter het hekwerk monitoren, maar alleen als die ruimte vrijgehouden wordt. Bovendien detecteert een radarsysteem ook dieren, rondwaaiend plastic, etc.

    Vrijwel alle beveiligingssystemen kunnen worden gekoppeld aan een security managementsysteem, zodat iedere ongewenste beweging in of rondom het warehouse kan worden bekeken en teruggehaald, en optimale opvolging kan worden gegeven aan een alarm.

    “Maar enkel bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen zijn niet afdoende”, weet Mari van Kuijk, Managing Consultant & Partner bij Groenewout. Om criminelen te weren moeten altijd ook organisatorische maatregelen worden getroffen. “Als een duidelijk preventiebeleid ontbreekt, helpt zelfs de meest geavanceerde apparatuur bitter weinig. Het enkel plaatsen van camera’s kan zelfs averechts werken, omdat dit het beeld oproept dat er wat ‘te halen’ valt”, aldus Van Kuijk.


    Zwakke punten

    Logistieke centra zijn kwetsbaar voor inbraak. Veelvoorkomende zwakke punten, naast onvoldoende organisatorische, bouwkundige en elektronische preventiemaatregelen, zijn:

    • Onvoldoende verlichting Donkere en slecht verlichte gebieden rond het magazijn bieden inbrekers meer gelegenheid om onopgemerkt toegang te krijgen. Goede terreinverlichting, die continu brandt of aangaat via een sensor, helpt.
    • Buitenterrein niet op orde Losliggende pallets, of stapelbaar afval, en laaghangende takken maken het voor criminelen eenvoudiger om toegang tot het magazijn te verkrijgen. Houdt het buitenterrein op orde en schoon.
    • Onvoldoende training en bewustwording Als medewerkers niet goed zijn opgeleid in het herkennen van verdachte activiteiten, of als ze zich niet bewust zijn van de beveiligingsprotocollen, vergroot dit de kans op een succesvolle inbraak.

    Zwakste schakel

    Tot organisatorische maatregelen horen onder andere een goed sleutelbeheer, duidelijke procedures voor toegangsbeheer tot terrein, locatie en ruimtes, regelmatig onderhoud van installaties, en het screenen van (toekomstige) medewerkers. “Bedrijven zijn vaak het meest kwetsbaar via hun eigen medewerkers”, stelt Stijn Belt, onafhankelijk adviseur en gespecialiseerd in Real Estate & Facility Management. “Bij veel incidenten blijkt achteraf dat er kennis van de beveiliging en de locatie van aantrekkelijke goederen is verstrekt door een medewerker. Een zorgvuldige selectie, training en controle van medewerkers kan erger voorkomen.”

    De ketting is volgens Belt zo sterk als de zwakste schakel. Het gaat niet om zwaar beveiligen, maar om consequent beveiligen, stelt hij: “Beveiligingsmaatregelen zijn in de praktijk veelal best op orde. Vaak vergeten bedrijven echter de maatregelen correct toe te passen. Als een melding niet wordt opgevolgd, of als procedures aan de laars worden gelapt, is iedere investering weggegooid geld. Als ook organisatorisch op alle slakken zout wordt gelegd, is diezelfde investering echter al snel lonend.”

    Gedegen inventarisatie en analyse

    Een goede organisatorische aanpak begint bij een gedegen risico-inventarisatie. “Er zijn tal van factoren die de inbraakgevoeligheid van een magazijn of dc bepalen. De belangrijkste is de waarde van de voorraad. Een warehouse met hoogwaardige elektronica loopt meer risico dan een levensmiddelenmagazijn”, licht Van Kuijk toe.

    Vervolgens is het zaak de risico’s te analyseren en een effectief beveiligingsplan op te stellen. Vaak is dat maatwerk, maar in het algemeen begint dit bij het wegnemen van risico’s, bijvoorbeeld de doorloopsnelheid te verhogen, of kwetsbare producten op te delen in meerdere, minder attractieve delen. “Niet alle risico’s kunnen echter worden geëlimineerd, maar ze kunnen wel tot een beheersbaar niveau worden gereduceerd”, weet Belt. “Als wegnemen van het risico geen optie is, bewaak het risico dan, bijvoorbeeld met elektronische maatregelen. Pas als laatste vertrouw je op organisatorische maatregelen. Verder geldt als regel: zo vroeg mogelijk detecteren/alarmeren en zo veel mogelijk vertragen van de inbraak.”

     


    Drie beveiligingstips:

    1. Versterk de fysieke beveiliging: Zorg ervoor dat alle deuren, ramen en toegangspunten van het magazijn stevig en veilig zijn. Installeer hoogwaardige sloten, deur- en raambalken en beveiligingsroosters om het moeilijker te maken voor potentiële inbrekers om binnen te dringen. Overweeg ook het gebruik van rolluiken of metalen hekken voor extra bescherming.
    2. Beheer de toegang tot het magazijn: Implementeer een strikt toegangscontrolesysteem om alleen geautoriseerd personeel toe te laten. Dit kan via toegangspassen, of pincodes. Vergeet niet om regelmatig de toegangsrechten te controleren.
    3. Installeer camerasystemen: Plaats beveiligingscamera’s op strategische locaties. Zorg ervoor dat de camera’s van hoge kwaliteit zijn en voorzien zijn van nachtzichtfuncties, bewegingsdetectie en opnamecapaciteit. Het hebben van bewakingsbeelden kan waardevol bewijsmateriaal zijn bij het oplossen van inbraken en het identificeren van daders.

     


    Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met Mari van Kuijk. We helpen je graag!

     

    Download PDF