We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  Moet ik ook gaan staken – gastcolumn Dirk Becks Warehouse Totaal

  december 18, 2023 866 Vertoningen

  ** deze column is gepubliceerd in Warehouse Totaal, editie december 2023 **

   

   

  De maandenlange Hollywood-staking heeft mij aan het denken gezet. Scenarioschrijvers en acteurs legden niet alleen het werk neer om een hogere vergoeding te eisen, maar ook om hun zorg over de opkomst van artificiële intelligentie (AI) te uiten. Ze kwamen in opstand toen door AI gegenereerde scripts en digitale performers hun werk overbodig dreigden te maken. Moet ik me als logistiek ingenieur nu ook zorgen gaan maken over de opkomst van AI in mijn vakgebied? Moet ik ook de straat op met een protestbord waarop staat ‘behoud menselijk inzicht’?

   

  Met een dataverwerkingsvaardigheid die spreadsheets doet beven, is AI ook in de logistiek bezig aan een opmars. Denk aan het gebruik van AI voor routeoptimalisatie, waardoor de dagen van het krabbelen van complexe routes op versleten kaarten voorgoed voorbij zijn. Of denk aan voorraadbeheer, waar AI wordt ingezet om artikelen met een nauwkeurigheid te categoriseren die door het menselijk brein niet te evenaren is. Dan hebben we het nog niet gehad over de voorspellende capaciteiten van AI die zelfs Nostradamus doen knikken van goedkeuring. Daarmee kunnen we anticiperen op markttrends en voorraadtekorten, waardoor magazijnen altijd optimaal gevuld blijven. Het mag duidelijk zijn: AI heeft flinke impact op de sector waarin ik mij beweeg, die van logistiek ontwerp en advies.

   

  Wat betekent dat voor mijn baan? Moet ik buigen voor de onverbiddelijke opmars van deze technologie? Of sluit ik mij beter aan bij het verzet tegen AI? Het antwoord ligt in strategische aanpassing. Ik ga voor samenwerking, voor een symbiose van menselijke intuïtie en de analytische kracht van AI. Het juiste gebruik van AI maakt mijn werk gemakkelijker en leidt tot nieuwe inzichten en optimale logistieke ontwerpen. Het menselijk vernuft blijft nodig om het grotere verhaal vorm te geven. Terwijl Hollywood zoekt naar een manier om artisticiteit in harmonie te brengen met AI-innovatie, werken wij aan een toekomst waarin AI als een welkome aanvulling op de logistiek ingenieur fungeert.

   

  Dirk Becks & Chat GPT3.5