We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  • English

Hikvision faciliteert stormachtige groei met uitbreiding EDC

september 11, 2019 9328 Vertoningen

Een interview met Mark Beumer, vice-president operations Hikvision door Marcel te Lindert

Met een jaarlijkse omzetstijging van 25 tot 35 procent, is het Europees distributiecentrum van Hikvision maar met één ding bezig: het faciliteren van de snelle groei. Met een verdrievoudiging van de opslagruimte hoopt de producent van bewakingscamera’s minstens zeven jaar vooruit te kunnen. Groenewout heeft advies uitgebracht over de inrichting van het pand en van de logistieke processen. Mark Beumer, vice-president operations bij Hikvision: “Wij zijn op een andere manier naar onze operatie gaan kijken.”

Hikvision investeert jaarlijks ruim zeven procent van zijn omzet in productontwikkeling. Met een jaaromzet van meer dan zes miljard dollar, betekent dat een substantieel bedrag voor innovatie. Het resultaat is dat de Chinese producent van bewakingscamera’s, toegangsbeveiliging en alarmsystemen voorop loopt in de markt. Daarnaast blijft het productportfolio groeien. “Wij hebben bijvoorbeeld inmiddels ook onze eigen drones en robots”, vertelt Mark Beumer, vice-president operations bij Hikvision.

Sinds de oprichting in 2001 is Hikvision razendsnel gegroeid. De afgelopen tien jaar lag de omzetgroei tussen de 25 en 35 procent per jaar. Dat groeicijfer is veel groter dan de markt, wat betekent dat Hikvision aanzienlijk aan marktaandeel heeft gewonnen. “Dat heeft te maken met onze innovativiteit, maar ook met de uitstekende verhouding tussen de prijs en kwaliteit van onze producten. Daar ligt dan ook de grondslag voor ons Europese en ook wereldwijde marktleiderschap”, weet Beumer.

Mark Beumer, Vice-President Operations Hikvision

Voortdurend bijschakelen

Met de snelle groei is meteen de grootste uitdaging van Beumer genoemd: het faciliteren van die groei. Nadat Hikvision tien jaar geleden neerstreek in Europa, is het Europese distributiecentrum in Hoofddorp regelmatig verhuisd. “In 2016 hebben we een nieuw Europees hoofdkantoor inclusief distributiecentrum van bijna 4.000 vierkante meter in gebruik genomen. Door de continue groei van ons bedrijf zijn ook de grenzen binnen dit pand alweer bereikt. Het betekent dat we voortdurend moeten bijschakelen.”

Beumer heeft de afgelopen jaren zelfs af en toe extern extra opslagruimte moeten bijhuren. “Dankzij continue interne verbeterslagen hebben we ruimte weten vrij te maken en is externe opslag op dit moment niet meer nodig. Maar we moeten zeker alert blijven en zeer efficiënt met onze beschikbare ruimte omgaan.”

Verdrievoudiging van opslag

Hikvision was al enigszins voorbereid op de groei. Tegelijk met de bouw van het Europese distributiecentrum in 2016 had Hikvision meteen al optie op de aanpalende kavel genomen. Die wordt straks tot de laatste vierkante meter volgebouwd. Om geen enkele ruimte te verliezen moeten de medewerkers van Hikvision hun auto straks op het dak parkeren. “Daardoor krijgen we ruim 7.000 vierkante meter erbij. Dat betekent een verdrievoudiging van de opslagruimte. De vraag is alleen: hoe gaan we die ruimte inrichten?”

Na wat googelen stuitte Beumer op Groenewout. Hij nodigde het adviesbureau uit voor een gesprek. Het klikte direct. “Het probleem van die snelle groei is dat we onszelf geen tijd gunnen voor een goede analyse. Bovendien: dat we succesvol zijn, wil niet zeggen dat we alles altijd op de meest efficiënte wijze doen. Daarom hebben we een professioneel bureau ingeschakeld voor een goede analyse. Hoe moeten we het nieuwe magazijn aansluiten op het bestaande magazijn? Hoe moeten de processen straks eruit zien? En wat betekent dat voor de inrichting?”.

Keuze voor bredegangenmagazijn

Groenewout heeft eerst de huidige werkwijze in kaart gebracht en de goederenstromen en orderpatronen geanalyseerd. Vervolgens zijn de groeicijfers in overleg met Hikvision geëxtrapoleerd richting 2026. “Dat is de periode die we met de uitbreiding in ieder geval willen afdekken”, stelt Beumer. “Vervolgens heeft Groenewout modellen opgesteld, ontwerpen voor de inrichting gemaakt en orderpickstrategieën vergeleken. Eén van de belangrijkste keuzes: gaan we voor een brede- of smallegangenmagazijn?”.

Op advies van Groenewout heeft Hikvision gekozen voor een bredegangenmagazijn met in totaal 11.000 palletlocaties. De palletlocaties op grondniveau worden gereserveerd voor orderpicking. Op de palletlocaties in de stellingen daarboven komt de bulkvoorraad te liggen, bestemd voor aanvulling van de picklocaties. “Dat bleek het beste te passen bij de omvang van orders en de diversiteit in het productportfolio. Op dit moment picken we nog order voor order. Dat blijven we doen bij grote orders, maar kleine orders gaan we straks samenvoegen zodat we die tegelijkertijd kunnen picken”, verklaart Beumer, die eraan toevoegt dat nog niet precies is vastgesteld waar de grens ligt tussen kleine en grote orders. “Dat heeft te maken met de snelle verschuivingen in volumes en voorraden. Dat moeten we straks nog een keer finetunen. Daarvoor schakelen we opnieuw Groenewout in.”

Betere flow, betere efficiëntie

Het nieuwe warehouse levert straks een efficiënte ‘flow’ op. Goederen komen aan de ene kant het warehouse binnen en verlaten die aan de andere kant. Dat betekent dat ook de ruimte voor value added logistics (VAL) opnieuw moet worden ingericht. “Daarnaast heeft Groenewout ons geadviseerd over de indeling van de stellingen en de allocatie van artikelen. Ook gaan we een nieuw warehouse management systeem (WMS) implementeren. Daarvoor is het noodzakelijk dat onze masterdata op orde zijn, denk aan de afmetingen en gewichten van producten, omdozen etc.. Op dat vlak zetten we nu grote stappen.”

Door de uitbreiding en de aanpassing van de processen rekent Hikvision op een sterke verbetering van de efficiëntie. Berekeningen van Groenewout laten zien dat een verbetering van 20 tot 30 procent tot de mogelijkheden behoort. “Alleen al het feit dat we straks alle orders vanaf grondlocaties kunnen verzamelen, leidt tot een flinke verbetering. In het huidige pad is dat niet mogelijk, simpelweg omdat het aantal stock keeping units groter is dan het aantal grondlocaties. Maar ook het samenvoegen van kleine orders en de kortere loopafstanden door een slimmere inrichting leiden tot verbetering.”

Artist impressie nieuw warehouse Hikvision (bron: Hercuton)

Veel eyeopeners

Het ontwerp voor de uitbreiding van het Europees distributiecentrum is nu gereed. Nog voor de zomer is de aanvraag voor de vereiste vergunningen ingediend. “We hopen in september te kunnen starten met de bouw. Daarvoor hebben we een jaar gereserveerd”, vertelt Beumer, die met grote tevredenheid terugkijkt op het project. “Groenewout is voortvarend te werk gegaan. Alleen al de analyse van onze bestaande data en processen heeft geresulteerd in veel eyeopeners. Daardoor zijn we zelf op een andere manier naar onze operatie gaan kijken. En hun advies is goed onderbouwd en goed doorgerekend. Daar kunnen we mee vooruit.”

 

Tekst Marcel te Lindert

Marcel te Lindert is een journalist met meer dan 20 jaar ervaring in de logistieke branche. Hij was hoofdredacteur bij de vakbladen Transport+Opslag en Logistiek. Tegenwoordig werkt hij als freelancer voor vakbladen als Supply Chain Magazine en Warehouse Totaal.

Meer informatie

Indien u meer informatie wenst over dit project, neem contact op met Alain Beerens of via tel. +31 76 533 04 40. Voor meer informatie over Hikvision: www.hikvision.com/europe/.

Download PDF