We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  • English

Hollister verhuist Europees distributiecentrum

september 18, 2018 7459 Vertoningen

Hollister nam onlangs haar gloednieuwe Europees distributiecentrum in Oud-Gastel in gebruik. Voor de realisatie van het nieuwe onderkomen schakelde het bedrijf ook ditmaal de expertise in van Groenewout. Job Sonke, Manager European Distribution Center van Hollister: “Een uitstekende beslissing, die ons wederom geen windeieren heeft gelegd”.

Job Sonke

Als onafhankelijk Amerikaans bedrijf ontwikkelt en produceert Hollister wereldwijd producten voor de gezondheidszorg. Vanuit productiefaciliteiten in de Verenigde Staten, Ierland, Denemarken en India worden de producten aangeleverd bij het Europees distributiecentrum (EDC), dat de verdere levering aan de hele EMEA-regio voor zijn rekening neemt.

Te krap jasje

Als gevolg van gestage groei die het bedrijf al jaren doormaakt, was het vorige EDC, in Etten-Leur, te krap geworden. “Ons bedrijf groeit, dus is het logisch als onze distributiecapaciteiten gelijk tempo houden. Dat werd echter steeds lastiger”, vertelt Job Sonke, Manager European Distribution Center van Hollister. “De beschikbare uitbreidingsmogelijkheden waren reeds benut, zoals de toevoeging van een mezzanine.

We moesten externe opslagruimte huren, waardoor we minder efficiënt werden en onnodige kosten maakten. Ook waren we genoodzaakt om heel voorzichtig om te gaan met aanvullende services en verdere groei. Er was simpelweg geen ruimte om extra value added services aan te bieden.”

Waarde bewezen

Met dat gegeven in het achterhoofd en wetende dat het leasecontract van het EDC in Etten-Leur afliep, benaderde Hollister Groenewout met de vraag om mee te kijken naar en na te denken over een nieuwe, grotere locatie. “We werken al ruim tien jaar samen met Groenewout. Zij hebben ons in 2007 uitstekend geholpen bij de bouw en inrichting van ons EDC. Ze kennen onze organisatie, eerdere keuzes én de achtergronden achter die keuzes. Dat maakt de communicatie wel zo makkelijk”, vervolgt Sonke.

Standplaatskeuze herbevestigd

Tijdens de meest recente samenwerking verzorgde Groenewout een actuele review van het Europese distributienetwerk, rekening houdend met toekomstige productielocaties van Hollister. Dit onderzoek herbevestigde Hollister’s wens en onderbuikgevoel om de standplaats in West-Brabant te houden. “We wilden heel graag ons personeel behouden, maar moesten uiteraard wel aantonen dat dit ook uit economisch oogpunt de beste locatie is”, licht Sonke toe. “De centrale ligging tussen de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen, de aanwezigheid van de luchthavens Schiphol en Brussel en het wegennet naar West- en Zuid Europa maken West-Brabant nog steeds de meest ideale locatie voor onze activiteiten.”

Uitvoerig advies

Het meer gedetailleerde locatie onderzoek en de selectie van de uiteindelijke ontwikkelaar is eveneens verzorgd door Groenewout. Er is gekeken in hoeverre de beschikbare locaties in West-Brabant matchen met de zoekcriteria van Hollister. “Dan moet je denken aan perceelgrootte, uitbreidingsmogelijkheden en afstand tot de vorige locatie”, verduidelijkt Sonke. De adviespartner begeleidde ook het commerciële proces om te komen tot een gedegen ontwikkel- en huurcontract, inclusief de onderhandelingen rondom de huurtarieven.

De  keuze viel op HVBM Vastgoed, dat binnen 1 jaar de nieuwbouw ontwikkelde en opleverde.

Nieuwe EDC Hollister (bron Marc Verwiel Vakfotograaf)
Toekomstgericht

Het nieuwe EDC op bedrijvenpark Borchwerf II in Oud-Gastel is Build to Suit en voldoet aan alle wensen en eisen van Hollister. Met onder meer 30.000 m2 magazijnvloer en een mezzaninevloer van 3.560 m2 biedt het logistiek centrum voldoende ruimte om zowel de warehouse activiteiten als de value added services uit te voeren. “De logistieke inrichting maakt nieuwe efficiencyslagen mogelijk”, stelt Sonke. “Met een conveyor systeem zullen we bijvoorbeeld onze pick productiviteit verder verhogen en de cutoff tijden nóg beter na komen.” Het BREEAM-gecertificeerde pand stelt Hollister bovendien in staat om te voldoen aan haar duurzaamheidsdoelstellingen.

Ook op andere vlakken is weloverwogen gekeken naar de toekomst. Zo maakt de super vlakke vloer in het EDC het mogelijk om probleemloos een smalle gangen magazijn te realiseren en zo de opslagcapaciteit verder te verhogen. En als de groei aanhoudt, biedt het nieuwe pand Hollister bovendien de mogelijkheid om relatief eenvoudig uit te breiden in Oud-Gastel.

Bij het EDC is namelijk nóg een hal gebouwd, 11.000 m2 groot, waarop Hollister een optie behoudt voor de komende vijf jaren.

‘Geen verrassingen’

Manager European Distribution Center,  Sonke, kijkt dan ook tevreden terug op de samenwerking: “Het project is on-time en on-budget opgeleverd. Zonder dat dit impact heeft gehad op onze service. Het leasecontract van ons oude EDC liep eind april 2018 af. De nieuwbouw was eind 2017 gerealiseerd en vanaf maart 2018 beleverden we onze klanten vanuit ons nieuwe onderkomen. Dat is voor een heel groot deel te danken aan de effectieve en plezierige samenwerking met Groenewout.

Voor de verschillende projectfases hebben ze diverse subject experts in huis, die stuk voor stuk beschikken over een zee aan ervaring en de juiste expertise. Op die experts hebben we ook ditmaal volledig kunnen vertrouwen. Gedurende het gehele traject heb je continue het idee dat het Groenewout project team een verlengstuk is van onze eigen organisatie. Er wordt proactief meegedacht en zaken worden goed afgestemd.”

 

Tekst Mark Dohmen

Mark Dohmen werkt al ruim 20 jaar als journalist in de logistieke branche. Na zijn studie Logistiek Management werkte hij als redacteur bij de vakbladen Transport+Opslag en Logistiek en was hij hoofdredacteur bij Warehouse Totaal. Tegenwoordig werkt hij als freelancer en maakt hij o.a. artikelen en video’s voor logisticsinside.nl.

Meer informatie

Indien u meer informatie wenst over dit project, neem contact op met Arthur Zondervan of via tel. +31 76 533 04 40. Voor meer informatie over Hollister: www.hollister.com

 

 

 

Download PDF