We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  • English

Netwerkstudie maakt het belang van SC binnen SPGPrints zichtbaar

oktober 30, 2018 6538 Vertoningen

Interview met Geert Wanten, Director Operations en Wouter Visser, Supply Chain Manager SPGPrints.

SPGPrints voorziet bedrijven in de textiel- en grafische industrie van drukmachines en bijbehorende benodigdheden (consumables, met name screens en inkt). De behoefte aan meer inzicht in de supply chain als ook de mogelijkheden voor optimalisatie van de supply chain leidde tot een netwerkstudie. Groenewout vertaalde de bestaande supply chain in een model en rekende verschillende scenario’s door. Dat resulteerde in verlaging van de supply chain-kosten en – misschien nog belangrijker – meer waardering voor de rol van de supply chain in het bedrijf. “Er is meer acceptatie ontstaan voor onze bemoeienissen.”

Geert Wanten

De digitalisering rukt op in de textiel- en grafische industrie. In de textielindustrie kiezen steeds meer bedrijven voor digitale drukmachines. “Derhalve groeit de afzet van inkt met twintig tot dertig procent per jaar, vorig jaar zelfs met vijftig procent,vertelt Geert Wanten van SPGPrints. Als director operations is hij verantwoordelijk voor de operatie in Nederland en member van de board van SPGPrints met productielocaties in Nederland, Oostenrijk, India, China en Brazilië.  

De opmars van digitaal drukken leidt tot extra complexiteit in de supply chain van SPGPrints, dat naast drukmachines ook de bijbehorende verbruiksartikelen produceert. Bij conventionele drukmachines gaat het om screens: grote rollen met nikkel als hoofdbestandsdeel.

Wouter Visser

“Dat is een metaal dat relatief eenvoudig in grote volumes kan worden ingekocht. Bij digitale drukmachines daarentegen gaat het om  inkten in verschillende, trendgevoelige kleuren. De daarin verwerkte kleurstoffen zijn vaak van natuurlijke oorsprong, wat betekent dat variatie in kleur kan ontstaan. Daarom zijn extra kwaliteitscontroles vereist, die leiden tot langere doorlooptijden. Bovendien zitten de leveranciers van die grondstoffen niet direct om de hoek”, verklaart Wouter Visser, supply chain manager van SPGPrints 

Nieuwe productielocatie

De productie van screens vindt plaats op vier productielocaties in Nederland, India, China en Brazilië, die grotendeels voor de eigen regio produceren. De inkten worden vooralsnog alleen geproduceerd in de Nederlandse fabriek die naast het hoofdkantoor in Boxmeer staat. Vanwege de groeiende vraag naar inkten, ontstond de vraag of één productielocatie nog wel voldoende is.  

Ook de bestaande supply chain voor screens riep de nodige vragen op.  SPGPrints levert die in verschillende maten, variërend van anderhalf tot vier meter. “De lengte waarin we ze produceren, hangt af van de breedte van de productiebaden waarin ze worden ondergedompeld”, legt Wanten uit.

“In Boxmeer zijn die productiebaden vier meter breed, zodat de screens standaard vier meter lang zijn. Als een klant een screen van drie meter wil, snijden we daar een meter vanaf. Uiteraard wordt dat nikkel weer hergebruikt, maar liever stoppen we niet al die energie in een product dat we maar deels nodig hebben. In Brazilië staat een productielijn met productiebaden van drie meter breed. Misschien is het efficiënter om alle screens met een lengte van drie meter daar te laten produceren.” 

Supply chain network study 

Om antwoord te vinden op de vraagstukken, heeft SPGPrints in het voorjaar van 2016 een beroep gedaan op Groenewout voor een global supply chain network study. Visser: “We zijn gestart met het verzamelen van een heleboel data, onder meer over de transportstromen. Al die data hebben we in een model gestopt, waarna we verschillende scenario’s hebben doorgerekend.

Wat is handiger wat screens betreft? Productielocaties in India en Brazilië die alleen voor de lokale markt produceren? Of productielocaties die screens produceren met een lengte die het beste bij de afmetingen van hun productielijn past? In dat laatste geval dalen de productiekosten, maar weegt dat op tegen de stijgende transportkosten en wat is de invloed van de importduties?”  

PIKe ink cans – SPGPrints
Screens – SPGPrints

In het geval van inkten zijn verschillende groeiscenario’s tot 2025 doorgerekend. In welke markten vindt de grootste groei plaats? En welke vestiging komt dan in aanmerking voor de productie van inkten? ”Wij merken dat de groeiende vraag naar inkten vooral uit landen buiten Europa komt. Dat leidt tot extra transportkosten, ook omdat we vaak luchtvracht moeten inzetten. Een andere belangrijke factor zijn de importtarieven. Groenewout heeft die meegenomen in het model”, stelt Visser, die de rol van Groenewout waardeert. “Het risico is dat een project zoals dit verzandt in data en detail.  

Zeker binnen een bedrijf als SPGPrints met verschillende vestigingen, systemen, culturen en belangen. Groenewout is erin geslaagd het model  overzichtelijk te houden, maar toch de juiste diepgang mee te geven.” 

 

Meer inzicht, lagere kosten

De global supply chain network study heeft niet langer dan een half jaar in beslag genomen. Het project was alleen al waardevol vanwege het verkregen inzicht in de huidige supply chain-kosten. SPGPrints beschikt over een versnipperd ERP-landschap, wat het lastig maakt om rapportages te genereren met eenduidige cijfers over de prestaties van de verschillende productielocaties. “Het was een worsteling om alle data te verzamelen, maar daardoor zijn we wel in staat geweest om onze supply chain-kosten te benchmarken met andere vergelijkbare bedrijven. Bijkomend voordeel is dat alle verkoop- en productielocaties nu beter samenwerken. Dankzij de studie van Groenewout zijn we veel meer met elkaar gaan praten”, vertelt Wanten. 

Uiteraard heeft de studie zoals beoogd ook antwoord gegeven op de vraag op welke locaties in de supply chain geïnvesteerd moet worden. Dat antwoord heeft zwaar meegewogen bij de investeringsbeslissingen van de directie. “Niet alle adviezen hebben we direct opgevolgd. Groenewout adviseerde bijvoorbeeld om een control tower op te richten, mede vanwege het versnipperde ERP-landschap. Dat is er nog niet van gekomen, maar wij zijn wel gestart met de reallocatie van productieorders. De screens met een lengte van drie meter laten we nu inderdaad meer in Brazilië produceren”, vertelt Visser. Wanten vult hem aan. “Volgens Groenewout kunnen we tot twintig procent besparen op supply chain-kosten. Ik schat dat we nu op drie tot vijf procent zitten, onder meer omdat we erin zijn geslaagd om de groeiende vraag naar screens op te vangen zonder de productiecapaciteit te hoeven uitbreiden.” 

 

Supply chain wint aan belang

Het misschien wel belangrijkste voordeel van de studie laat zich niet direct in euro’s vertalen: de verbeterde samenwerking tussen de verschillende locaties van SPGPrints. De vijf productievestigingen die voorheen onafhankelijk van elkaar opereerden, functioneren meer en meer als één supply chain. Ze hebben meer contact en delen meer informatie met elkaar, onder meer over voorraadbeheer en sales & operations planning. “We denken al na over mogelijke volgende stappen, zoals een geïntegreerde productieplanning voor alle vestigingen. Nu vindt onderling weliswaar afstemming plaats over productieorders en productiecapaciteit, maar is elke locatie nog verantwoordelijk voor de eigen planning”, stelt Visser. 

De verbeterde samenwerking is ook op het hoofdkantoor niet onopgemerkt gebleven. “Wij zijn binnen SPGPrints nog maar vier jaar met supply chain management bezig. Deze studie heeft laten zien wat het belang van deze discipline is. Er is binnen alle geledingen van het bedrijf meer acceptatie ontstaan voor de bemoeienissen van supply chain”, vertelt Visser.  

Hij krijgt bijval van Wanten, die ronduit tevreden is over de samenwerking met Groenewout. “Ik ken Groenewout al van mijn vorige werkgever en weet welke kennis en ervaring zij op dit gebied hebben. De samenwerking is uitstekend verlopen, bovendien is het project op tijd en binnen budget opgeleverd. En het mag duidelijk zijn: dit project heeft binnen ons bedrijf een en ander op gang gebracht.” 

 

Tekst Marcel te Lindert

Marcel te Lindert is een journalist met meer dan 20 jaar ervaring in de logistieke branche. Hij was hoofdredacteur bij de vakbladen Transport+Opslag en Logistiek. Tegenwoordig werkt hij als freelancer voor vakbladen als Supply Chain Magazine en Warehouse Totaal.

Meer informatie

Indien u meer informatie wenst over dit project, neem contact op met Alain Beerens of via tel. +31 76 533 04 40. Voor meer informatie over SPGPrints: www.spgprints.com

 

 

Download PDF