We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks
Waar kunnen wij u bij helpen?
Optimaal ruimtegebruik levert Decowraps kostenefficiënte operatie op
Interview met Kees van de Lagemaat, Director Global Operations Decowraps door Marcel te Lindert
Tien jaar na de start in Europa heeft Decowraps een eigen warehouse geopend. In een duurzaam gebouw van 3200 vierkante meter op Greenpark Aalsmeer is een uiterst efficiënt smalle-gangen magazijn met 6000 opslaglocaties verrezen. Dankzij de grondige analyses van Groenewout is Decowraps erin geslaagd optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Kees van de Lagemaat, director of global operations van Decowraps: “Voor dit warehouse hebben we scenario’s met een horizon van twintig jaar doorgerekend.”
De oprichting van Decowraps in 1999 vormde de start van een klassiek Amerikaans succesverhaal. In korte tijd groeide de eenmanszaak uit Miami uit tot de grootste leverancier van verpakkingen voor bloemen en planten in de Verenigde Staten. Dat verhaal herhaalde zich toen Decowraps in 2007 de overstap naar Europa waagde. Wat begon met één persoon die met een koffertje de leveranciers van bloemen en planten in Nederland afreisde, is uitgegroeid tot een organisatie met 25 personen die een vaste positie op de Europese markt heeft veroverd. Als vaststaand bewijs daarvoor dient de bouw van het eigen pand, dat in de zomer van 2017 in gebruik is genomen.
Het nieuwe pand staat in Aalsmeer, dat door Kees van de Lagemaat wordt omschreven als het epicentrum van de Decowrapsoperatie. “Onze klanten komen uit heel Europa, maar de fysieke stromen zijn geconcentreerd rond de bloemenveilingen in Aalsmeer en Rijnsburg. Twee jaar geleden hebben we op een mooie zichtlocatie op Greenpark Aalsmeer een stuk grond van 8000 vierkante meter gekocht met een optie op nog eens 2000 vierkante meter”, vertelt de Director of Global Operations van Decowraps.
Op één locatie
Met de opening van het pand van 4000 vierkante meter zijn het kantoor en het warehouse van Decowraps samengevoegd op één locatie. “Tot nu toe was de logistiek in Europa uitbesteed aan een externe dienstverlener. Bij het betreden van deze markt tien jaar geleden was dat een logische keuze vanwege de flexibiliteit. Nu we over voldoende schaalgrootte beschikken, willen we graag investeren in een eigen logistieke operatie. We denken dat we kostenefficiënter kunnen opereren in een warehouse dat volledig op onze operatie is afgestemd. Bovendien besparen we nu de kosten voor het heen en weer rijden tussen kantoor en warehouse”, verklaart Van de Lagemaat.
De investering in een eigen kantoor en warehouse getuigt van een langetermijnvisie. Het duurzame gebouw beschikt over het BREEAM-certificaat ‘excellent’ en zorgt onder meer voor een laag energieverbruik en gezond binnenklimaat. “Op lange termijn levert zelf investeren de meeste kostenvoordelen op. Voorafgaand aan de bouw hebben we zelfs scenario’s met een horizon van twintig jaar doorgerekend. Met het nieuwe warehouse van 3200 vierkante meter kunnen we naar verwachting vijf jaar vooruit. Daarna kunnen we overgaan tot fase twee, die voorziet in een uitbreiding met nog eens 800 vierkante meter. Als het warehouse dan opnieuw te klein wordt – we denken over een jaar of tien – starten we fase drie, waarvoor we de optie op het aanpalende terrein van 2000 vierkante meter kunnen lichten”, weet Van de Lagemaat.
Geen standaard warehouse
Voor de inrichting van het warehouse heeft Decowraps de hulp ingeschakeld van Groenewout. Hoe groot moet het warehouse zijn? Hoeveel opslaglocaties zijn nodig? En moet het een warehouse met brede gangen of smalle gangen worden? “Groenewout heeft ons geholpen met het beantwoorden van deze vragen”, vertelt Van de Lagemaat, die het adviesbureau nog kende uit zijn tijd bij zijn vorige werkgever.
Groenewout heeft allereerst de huidige logistieke processen in kaart gebracht. Daarna volgde een data-analyse, waarbij onder meer de omvang van het assortiment en de goederenstromen in kaart zijn gebracht. Een belangrijke ontwerpparameter was het feit dat per stock keeping unit (SKU) gemiddeld minder dan twee pallets worden opgeslagen. “Dat betekent dat bijna elke pallet een ander artikel bevat. Een standaard warehouse met picklocaties op grondniveau en bulklocaties daarboven voldoet dus niet. Wij hebben een warehouse nodig waarin elke opslaglocatie als picklocatie kan dienen”, legt Van de Lagemaat uit.
Optimaal gebruik van ruimte
Mede omdat de grondprijs in Aalsmeer vrij hoog is, viel de keuze uiteindelijk op een smalle–gangen magazijn. Voor de inslag van pallets heeft Decowraps een combitruck aangeschaft, voor orderpicking een hoog heffende orderpicktruck. Van de Lagemaat: “De efficiëntie in een smalle–gangen magazijn is weliswaar lager dan in een magazijn met brede gangen en reachtrucks, maar daar staat tegenover dat we nu beter gebruik maken van de ruimte.
Op basis van enkele andere adviezen van Groenewout is het ruimtegebruik verder verbeterd. We maken nu bijvoorbeeld onderscheid tussen hoge en lage opslaglocaties, aangezien we niet alleen pallets met een hoogte van 2,00 meter, maar ook van 1,20 meter ontvangen. Daarnaast hebben we voor onze langzaamlopers met slechts een paar dozen voorraad per SKU, kleine legbordlocaties gecreëerd. In het vorige warehouse hielden we met die paar dozen een complete palletlocatie bezet. Dankzij die adviezen beschikken we nu over maar liefst 6000 opslaglocaties.”
Nadat de optimale lay-out van het warehouse was bepaald, heeft Groenewout een vertaling gemaakt naar een programma van eisen. Dat is een document van veertig pagina’s geworden. “Voor Groenewout is dat dagelijks werk. Zij weten wat in een programma van eisen moet staan. Het resultaat is dat daarin veel zaken staan waaraan wijzelf vooraf niet hadden gedacht. Dat scheelt uiteindelijk veel meerwerk en dus ook extra kosten”, legt Van de Lagemaat uit.
Uniforme wereldwijde workflow
Na de start van de nieuwbouw begin 2017 schakelde Decowraps Groenewout in voor een nieuw vraagstuk: de optimale inrichting van de workflow in het warehouse. “Wij willen graag vastleggen hoe we moeten gaan werken. Niet alleen in het nieuwe warehouse in Aalsmeer, maar ook in onze bestaande warehouses in Miami en Bogota (Colombia).
Groenewout heeft allereerst de huidige werkwijze in de drie warehouses in kaart gebracht door de order-to-cash en purchase-to-pay cycli in kaart te brengen. Dat was allesbehalve eenvoudig, vooral omdat onze mensen in Colombia heel slecht Engels spreken en we een lokaal adviesbureau moesten inschakelen. Vervolgens is in een aantal iteraties de gewenste werkwijze bepaald”, zegt Van de Lagemaat.
Het vastleggen van een uniforme werkwijze heeft Decowraps in staat gesteld één nieuw warehouse management systeem(WMS) voor alle drie de vestigingen aan te schaffen. “Zonder dit project was ons dat beslist niet gelukt. Als we direct waren gestart met het implementeren van een WMS, waren we geëindigd met drie totaal verschillende logistieke operaties die door drie verschillende systemen zouden moeten worden aangestuurd”, aldus Van de Lagemaat, die eraan toevoegt dat Decowraps na een grondig selectietraject het systeem Reply heeft geselecteerd. “Dat is een cloud-systeem van Italiaanse oorsprong. Wij wilden graag een cloud-systeem omdat we een platte organisatie willen houden en geen uitgebreide IT-afdeling willen opzetten.”
Vertrouwen en zekerheid
Decowraps kijkt met voldoening terug op de samenwerking met Groenewout. “De uitstekende analyses van Groenewout hebben onze vermoedens bevestigd dat de werkwijze en inrichting van het vorige warehouse niet optimaal was. Ze hebben ons het vertrouwen gegeven om met een grote mate van zekerheid de juiste keuzes te kunnen maken. Ook wij zagen dat de bezetting van sommige palletlocaties met slechts een paar dozen per pallet niet optimaal was, maar voor ons bleef onduidelijk of dit een structureel probleem was of niet.”
Voor het opstellen van het programma van eisen en de standaard werkwijze heeft Decowraps ook contact gehad met enkele andere adviesbureaus, maar toch opnieuw voor Groenewout gekozen. Van de Lagemaat: “Groenewout beschikt over veel kennis en ervaring. Een prettige bijkomstigheid is dat ze eerlijk zijn in de inschatting van de advieskosten. Wat ze vooraf hebben opgegeven, is uiteindelijk ook waarheid geworden. Daar houden wij van.”
Tekst Marcel te Lindert
Marcel te Lindert is een journalist met meer dan 20 jaar ervaring in de logistieke branche. Hij was hoofdredacteur bij de vakbladen Transport+Opslag en Logistiek. Tegenwoordig werkt hij als freelancer voor vakbladen als Supply Chain Magazine en Logistiek Totaal.
Indien u meer informatie wenst over dit project, neem contact op met Isabel Schouten of bel tel. +31 76 533 04 40.