We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  • English

Terugblik inspiratie-event 29 november: ontwikkelingen & uitdagingen in de logistieke vastgoedsector

december 06, 2023 951 Vertoningen

Het prachtige Landgoed Luchtenburg was woensdag 29 november het decor voor Groenewout’s kennis & netwerkevent. Meer dan 60 logistieke professionals waren aanwezig tijdens deze inspiratie- en netwerkmiddag. Logistieke ruimte is noodzakelijk, daar is iedereen in de markt het over eens. De afgelopen 20 jaar groeide de logistieke vastgoed markt sterk, van 20 mln naar ca 40 mln m2 in Nederland. De trend is bovendien dat er in de nabije toekomst nog (veel) meer ruimte nodig is, gedreven door verschillende trends. Ruimte optimalisatie en alle extra uitdagingen die in de logistieke vastgoedmarkt spelen voor zowel ontwikkelaars/beleggers als voor de eindgebruiker stonden vandaag centraal.

 

Dirk Sosef Founder, Research as a Service, startte de middag met een update en de laatste cijfers en ontwikkelingen in de Europese logistieke vastgoedmarkt. Dirk vertelde zijn verhaal vanuit het perspectief van de investeerder / ontwikkelaar en welke uitdagingen en kansen hen de huidige markt biedt. Mari van Kuijk vertelde aansluitend over diezelfde vastgoedmarkt maar dan vanuit een Benelux en eindgebruikers perspectief. Allerlei uitdagingen zoals stikstofdepositie, (terug)levercapaciteit, verdozingsdiscussie, duurzaamheid en hemelwaterberging maken logistieke ontwikkelingen ondertussen tot behoorlijke legpuzzels die extra tijd en kosten vergen. Hoe een eindgebruiker hier het beste mee om kan gaan was de take-away van zijn presentatie.

Klik hier om de presentatie van Mari van Kuijk en de panel statements te downloaden.

Na de netwerkbreak volgde een paneldiscussie o.l.v. Dries Castelein, Ontwikkelaar logistiek & industrieel vastgoed, DC&I Real Estate/Associate Consultant Groenewout. Het panel bestond uit twee ontwikkelaars/beleggers met ervaring in meerlaags bouwen; Jeroen Verbakel, Directeur Unibouw en Bert Hesselink, Group Client Relationship Director CTP en twee leveranciers van gemechaniseerde logistieke systemen; René Wolters, Managing Director Knapp en Bart Van Eycken, Head of Sales TGW Northern Europe.

 

Aan de hand van stellingen werden panelleden ondervraagd over de voor- en nadelen van meerlaags bouwen in vergelijking met slimmere logistieke oplossingen. Maar ook in hoeverre Nederland op het moment al de goede randvoorwaarden heeft voor meerlaags bouwen. Met regelmatige vragen aan het panel vanuit de zaal leidde dit tot een levendige discussie.

Bekijk hier de foto’s van Groenewout’s inspiratiesessie Logistiek & Vastgoed, woensdag 29 november 2023. Landgoed Luchtenburg.
Meer informatie

Meer weten over logistieke vastgoedmarkt en de ontwikkelingen hierin of support nodig bij verbouw/nieuwbouw van een logistiek pand? Neem contact op met Mari van Kuijk. We helpen je graag!

 

Inspiratiesessies bijwonen

Interesse om onze inspiratie & netwerk events bij te wonen en/of logistieke artikelen ontvangen ? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.