We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

  Joep Geurts: End-to-end bijdragen aan logistieke oplossingen

  januari 09, 2024 734 Vertoningen

  ** Dit artikel is gepubliceerd op consultancy.nl, december 2023 **

   

  Sinds ruim een jaar werkt Joep Geurts als senior consultant bij Groenewout. Hij blikt terug op zijn vliegende start, en vertelt over zijn werkzaamheden en wat het logistieke consultancybureau in zijn ogen onderscheidend maakt.

   

  Alvorens Joep Geurts zich in december van vorig jaar aansloot bij Groenewout, had hij reeds een loopbaan van negen jaar achter de rug bij Vanderlande, een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek levert. Bij de materials handling-specialist startte hij destijds als Simulation Engineer.

   

  “In deze rol leerde ik van een afstandje naar de totaaloplossing te kijken”, vertelt Joep. “Hoe werken de verschillende gebieden van een warehouse samen en hoe beïnvloeden ze elkaar? Het kan zijn dat je aan de ene kant iets denkt te verbeteren, maar dat het aan de andere kant een veel negatiever effect heeft dan je had verwacht. Door uit te zoomen en naar het totaal te kijken kom je uiteindelijk tot de beste oplossing.”

   

  Joep groeide door naar de rol van Sales Engineer, een rol waarin hij naar eigen zeggen nog dichter bij de klant en het ontwerpproces kwam te staan. “Daarbij heb ik geleerd dat elke klant, elk project en elk proces anders is en dat je daarbij je aanpak elke keer moet aanpassen aan de situatie. Wat is in dit geval de hoofdzaak om op te focussen en wat zijn de bijzaken?” “Maar ook binnen het team”, voegt hij toe. “Hoe zorg ik ervoor dat iedereen in zijn kracht staat en dat we samen de juiste dingen doen? Door dit in verschillende projecten toe te passen leer je elke keer weer iets bij, en dat moet je blijven doen!”.

   

  Uitstekende leerschool

   

  Na zijn tijd bij VanderLande deed Joep nog een jaar ervaring op bij bol.com, waar hij werkte als Lead Outbound Proces Design. In die rol was hij onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting van de logistieke processen en systemen.

  Werken voor de bekendste webwinkel van ons land vormde “een uitstekende leerschool”, geeft hij aan. “Er zijn in Nederland weinig logistieke processen zo complex – en daarmee interessant – als die van bol.com. Het is dan ook fantastisch om daaraan mee te mogen werken, en te leren hoe bol omgaat met de uitdagingen van de dynamische e-commercewereld.

  “Het meest leerzame voor mij is hoe bol keuzes maakt in zo’n traject”, legt hij uit. “Mijn ervaring bij de leverancier is dat een klant soms (ontwerp)keuzes maakt die je zelf niet begrijpt, omdat je niet het hele plaatje ziet. Ik wilde heel graag eens vanuit de andere kant van de tafel ervaren waarop die keuzes gebaseerd worden en wat ervoor nodig is om de juiste keuzes te maken.”

   

  Alle kanten meemaken

  Waardevolle ervaringen dus, die Joep vorig jaar meenam naar Groenewout, een van de leidende logistieke adviesbureau van ons land, gericht op het ontwikkelen en implementeren van logistieke en supply chain-operaties.

   

  “Er is niks mooiers dan een oplossing uitdenken voor een logistiek probleem. Dit kun je doen vanuit het perspectief van een leverancier, van een klant, of als consultant. Ik wilde heel graag al deze verschillende kanten eens meemaken”, motiveert hij zijn overstap naar het logistieke adviesbureau.

   

  “Als senior consultant mag ik klanten helpen in hun zoektocht naar de juiste oplossing voor hun logistieke uitdagingen.”

   

   

  Bij Groenewout aan de slag gaan was dan ook een “hele makkelijke keuze”, laat Joep weten. “Voor mij is het belangrijk dat ik vooral vanuit de inhoud naar de oplossing kan kijken en daarin een beetje mijn eigen weg kan volgen. Het was al snel duidelijk dat ik dit bij Groenewout volledig zou kunnen doen.”

   

  Daarnaast wijst hij op de reputatie en ervaring van het bureau, dat erom bekendstaat te werken aan de meest complexe logistieke vraagstukken. “Ik wil mezelf blijven uitdagen door daarmee aan de slag te gaan.”

   

  Van ontwerp tot implementatie

   

  Joep kijkt met veel plezier terug op zijn “vliegende start” bij Groenewout, waar hij inmiddels alweer ruim een jaar meedraait en uitstekend op zijn plek zit als senior consultant. Dat komt voor een groot deel door de aangename cultuur. “De bedrijfscultuur binnen Groenewout is er een van vertrouwen”, geeft hij aan. “Vertrouwen dat je zelf de juiste aanpak kiest en aangeeft waar en wanneer je hulp nodig hebt.”

  “Dit is dan ook precies hoe mijn onboarding ging,” vervolgt hij. “Ik ben meteen in mijn eerste week naar een klant gegaan die hulp nodig had bij een ontwerp en heb uiteindelijk bijna een jaar bij deze klant gezeten als ondersteuning van zowel het ontwerp als de implementatie.”

  Zo draagt Joep end-to-end bij aan uitdagende vraagstukken van de klanten van Groenewout. Een rol die hem veel voldoening brengt: “Als senior consultant mag ik klanten helpen in hun zoektocht naar de juiste oplossing voor hun logistieke uitdagingen. Daarbij probeer ik vooral om de situatie van de klant goed in kaart te brengen, zodat we vanuit daar kunnen toetsen welke mogelijke oplossingen de meeste waarde toevoegen.”

   

   

  “Het merendeel van onze omzet komt voort uit langdurige relaties met bestaande klanten.”

   

  De ondersteuning van Groenewout kan verschillende vormen aannemen, vertelt hij. “Soms werken we een volledige oplossing en business case uit en soms is het al voldoende om met de klant te sparren en ze te ondersteunen in hun proces. Dit laatste kan door bijvoorbeeld tenderdocumenten te reviewen, mee te doen in workshops met leveranciers, of een brainstorm over potentiële oplossingsrichtingen.”

  Flexibel en pragmatisch

   

  Gevraagd wat Groenewout als logistieke consultancy volgens hem onderscheidend maakt in de markt, laat Joep weten: “Wat ik prettig vind is onze aanpak: ons eerste doel is de klant zo goed mogelijk helpen. We zijn daarin flexibel in hoe we dat doen.”

  “Maar we denken wel altijd vanuit de inhoud en het proces: wat is het logistieke probleem en hoe kunnen we dat eerst zo goed mogelijk in kaart brengen en daarna oplossen? We proberen de situatie van de klant écht te begrijpen om vanuit daar advies te kunnen geven. Hierbij onderscheiden we ons vooral door een zeer pragmatische manier van werken.”

   

  Dat betekent dat Groenewout verder gaat dan “alleen het opzetten van theoretische modellen”, geeft hij aan. “Soms omvat dit het maken van bouwtekeningen, berekeningen, fte-schattingen en functieomschrijvingen die de klant direct kan gebruiken. Het merendeel van onze omzet komt voort uit langdurige relaties met bestaande klanten.”

   

  “Dit blijkt uit de opvolging bij projecten, waarbij we verder gaan dan alleen het logistieke ontwerp. Vaak zijn we ook betrokken bij de planning en uitvoering, inclusief begeleiding na de implementatie. We bieden echt een complete oplossing – van begin tot eind.”

   

  Vragen ? Neem contact op met Joep Geurts! We helpen je graag.

   

  Download PDF